همه چیز در خصوص کلروفیل؛ از فواید تا برترین منابع دریافت آن
به گزارش کانادا گردی، یکی از نوشیدنی هایی که این روزها در شبکه های مجازی حسابی سروصدا نموده و افراد مختلف از معجزاتش می گویند، کلروفیل است؛ یک نوشیدنی سبز رنگ که معمولا به صورت قطره های خوراکی آماده و خریداری شده به آب اضافه می گردد و مصرف کنندگانش معتقد هستند که نوشیدن کلروفیل به سلامت پوست و تندرستی بدنشان یاری نموده است.

در این مطلب، همه چیز را در خصوص کلروفیل می گوییم، خواصش را آنالیز می کنیم و شرح می دهیم که در چه غذاهایی به صورت طبیعی قابل دریافت است.
کلروفیل چیست؟
کلروفیل (به انگلیسی: Chlorophyll) ترکیب طبیعی موجود در گیاهان سبز است که به آن ها رنگ می دهد. این ماده به گیاهان یاری می نماید تا در هنگام انجام فرآیند فتوسنتز، انرژی خورشید را جذب نمایند. این ماده مغذی در سبزیجات سبز و سایر غذاهای گیاهی مانند جلبک ها وجود دارد. در واقع، هرچه سبزیجات سبزتر باشند، میزان کلروفیل آن ها بیشتر است.
نوشیدنی کلروفیل با نام دیگر کلروفیلین (به انگلیسی: Chlorophyllin)، مشتق شده از کلروفیل است که به صورت نیمه مصنوعی تهیه می گردد و محلول در آب است. کلروفیلین معمولاً به عنوان افزودنی به داروها یا رنگ های غذایی استفاده می گردد. بعلاوه در بعضی از موارد، برای درمان زخم های پوستی نیز استفاده می گردد.
فواید کلروفیل برای بدن
فواید کلروفیل برای بدن انسان هنوز در مراحل اولیه تحقیق است. با این حال، تحقیقات فعلی نشان داده است که این ترکیب واقعاً با فواید خاصی برای سلامتی همراه است. اگر شرایط پزشکی یا حساسیت خاصی دارید و می خواهید مکمل کلروفیلین یا قطره نوشیدنی کلروفیل را امتحان کنید، پیشنهاد می کنیم قبل از انجام این کار، با پزشک خود مشورت کنید.
اصلی ترین فواید کلروفیل عبارتند از:
1. پیشگیری از سرطان
مطالعات حیوانی نشان می دهد که کلروفیل می تواند بروز تومورهای سرطانی را کاهش بدهد. این تحقیقات نشان داده اند که کلروفیل می تواند پیوندهای نزدیکی با مواد شیمیایی سرطان زا به نام آفلاتوکسین (به انگلیسی: Aflatoxin) تشکیل بدهد. وقتی آن ها به هم متصل می شوند، کلروفیل به جلوگیری از جذب آفلاتوکسین ها (عوامل ایجادنماینده سرطان) در روده ها یاری می نماید. البته برای اثبات این یافته ها، مطالعات بیشتری در انسان ها مورد نیاز است.
کلروفیل بعلاوه به جلوگیری از آسیب وارد شده به ژن ها به وسیله آفلاتوکسین های مضر یاری می نماید. دانشمندان در حال آنالیز اثرات مصرف کلروفیل در سرطان های کبد، پوست، معده و روده بزرگ هستند. تحقیقات در مطالعات اولیه روی انسان نشان می دهد که مصرف دوزهای 100 میلی گرمی کلروفیلین به صورت سه بار در روز به مدت چهار ماه، آسیب آفلاتوکسین به DNA را تا 55 درصد کاهش می دهد. مطالعات دیگر نشان می دهد که بین خوردن سبزیجات و محافظت در برابر سرطان ارتباط وجود دارد. هرچه مصرف روزانه سبزیجات سبز بیشتر باشد، بدن شما در پیشگیری از سرطان پیروز تر عمل می نماید.
2. اثرات آنتی اکسیدانی
کلروفیل دارای خواص آنتی اکسیدانی است، اگرچه این خواص به میزان خواص موجود در سایر مواد مغذی مانند ویتامین های سی و ای قوی نیستند. بعضی از مطالعات نشان می دهند که مصرف منظم سبزیجات برگ دار و سبز، به افزایش میزان آنتی اکسیدان ها در جریان خون یاری می نماید.
مطالعات محدود نشان می دهد که کلروفیل هم ممکن است آسیب اکسیداتیو ناشی از مواد سرطان زای مضر را کاهش دهد. تا به امروز، این مطالعات فقط روی حیوانات آزمایش شده و محققان منتظر نتایج آزمایش های انسانی هستند.
3. ترمیم پوست
در بعضی از مطالعات کوچک تر، کلروفیلین اثرات احتمالی خود را در کاهش التهاب و رشد باکتری در زخم های پوستی نشان داده است. در یک مطالعه آزمایشی در سال 2015، 10 نفر از افراد مبتلا به آکنه و منافذ بزرگ، با استفاده از ژل موضعی کلروفیلین به مدت 3 هفته، بهبود پوست خود را مشاهده کردند.
یک مطالعه آزمایشی دیگر در سال 2015 که آن هم شامل 10 نفر بود، نشان داد که استفاده از کلروفیلین موضعی به مدت 8 هفته، پوست آسیب دیده در اثر تابش نور آفتاب را بهبود می بخشد. بعلاوه یک مطالعه در سال 2018 که شامل 24 نفر بود، فواید احتمالی یک ژل موضعی حاوی کلروفیلین و سایر ترکیبات را برای پوست آنالیز کرد. نتایج این تحقیق، نشان دهنده بهبود پیری پوست و آکنه بود.
4. خون سازی برای بدن
بعضی از محققان معتقد هستند که کلروفیل مایع می تواند با بهبود کیفیت گلبول های قرمز خون، برای بدن خون سازی کند. یک مطالعه آزمایشی در سال 2004 نشان داد که جوانه گندم که حاوی حدود 70 درصد کلروفیل است، تعداد تزریق خون مورد نیاز در افراد مبتلا به تالاسمی -یک اختلال خونی- را کاهش می دهد. جوانه گندم بعلاوه حاوی میزان زیادی آهن است که ممکن است از فراوری گلبول های قرمز در افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن پشتیبانی کند. بعلاوه حاوی آنتی اکسیدان های مفید نیز هست.
مضرات مصرف کلروفیل
کلروفیل طبیعی تا به امروز با هیچ عارضه جانبی شناخته شده ای همراه نبوده و فقط فواید آن گزارش شده است. با این حال، کلروفیلین به عنوان یک مکمل دارویی ممکن است عوارض جانبی احتمالی داشته باشد که باید آن ها را در نظر بگیرید. این عوارض عبارتند از:
- اسهال
- تغییر رنگ ادرار یا مدفوع
- تغییر رنگ زبان
- سوزش یا خارش خفیف هنگام استفاده مستقیم روی زخم
بعلاوه گفتنی است که ایمنی مصرف کلروفیلین در زنان باردار یا شیرده هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است. این زنان تا زمانی که تحقیقات بیشتری انجام نگردد، نباید مکمل کلروفیلین مصرف نمایند. بعلاوه قبل از مصرف کلروفیلین با پزشک خود مشورت کنید، زیرا ممکن است با داروهای دیگری که مصرف می کنید، تداخل منفی داشته باشد.
میزان مصرف مجاز کلروفیل در روز
کلروفیل در غذاهای گیاهی فراوان است، با این حال، بیشترین میزان آن در سبزیجات سبز گزارش شده است. توصیه می گردد که حداقل 4 وعده سبزیجات سبز در روز مصرف کنید. با این حال، هیچ میزان توصیه شده ای برای مصرف قطره کلروفیل در روز وجود ندارد.
برترین منابع دریافت کلروفیل به صورت طبیعی
اسفناج و سبزیجات برگ دار برترین منابع برای دریافت کلروفیل به صورت طبیعی محسوب می شوند. اسفناج میزان کلروفیل بالایی دارد و یک فنجان از آن، حاوی حدود 24 میلی گرم کلروفیل است. خوردن این سبزی آسان است، زیرا می توانید آن را به صورت خام یا پخته و به روش های مختلف مصرف کنید. برای مثال، می توانید سالاد اسفناج و پنیر بلوچیز درست کنید، یا املت اسفناج و پنیر موزارلا را در وعده صبحانه امتحان کنید.
سایر سبزیجات برگ دار بین 4 تا 15 میلی گرم کلروفیل در هر وعده خام دارند. این سبزیجات عبارتند از:
- کلم برگ چینی
- کاهو
- برگ چغندر
- کلم سبز (کولارد)
- کلم برگ
- برگ کلم برگ
- برگ چغندر سوئیسی (سوییس چارد)
- جلبک
- برگ شلغم
- جعفری
- کلم پیچ (کیل)
- برگ خردل
سایر سبزیجات سبز نیز منابع خوبی از کلروفیل هستند که تا 15 میلی گرم از آن را در هر وعده دارند. این سبزیجات عبارتند از:
- کلم بروکلی
- خیار
- لوبیا سبز
- مارچوبه
- تره فرنگی
- کلم قمری
- نخود فرنگی
- میوه ها، آجیل ها و دانه ها
مقادیر کمی کلروفیل در میوه های سبز مانند کیوی و انگور سبز نیز وجود دارد. بعلاوه کمی کلروفیل در آجیل ها و دانه های سبز مانند پسته وجود دارد.
طرز تهیه نوشیدنی کلروفیل خانگی
در بخش های بالا اشاره کردیم که کلروفیل یا کلروفیلین، به شکل های مختلف قطره، پودر یا مکمل دارویی به فروش می رسد. با این حال، روش دیگری هم برای دریافت کلروفیل وجود دارد و آن، درست کردن نوشیدنی کلروفیل در خانه است.
برای درست کردن نوشیدنی کلروفیل خانگی، شما به سبزیجات و میوه جات سبز رنگ نیاز دارید. در نتیجه، می توانید از مواد اولیه ای همانند اسفناج، جعفری، ساقه کرفس و سیب سبز برای درست کردن این نوشیدنی بهره ببرید. بعلاوه برای طعم بخشی و افزودن خواص آنتی اکسیدانی، از زنجبیل تازه، لیموی تازه و عسل هم یاری بگیرید. همه این مواد را به همراه 1 تا 2 لیوان آب در مخلوط کن بریزید و خوب ترکیب کنید.
سپس مواد مخلوط شده را از یک صافی بگذرانید تا تفاله های آن گرفته گردد. نوشیدنی کلروفیل خانگی شما آماده است. این معجون علاوه بر یاری به بهبود پوست، در لاغری و چربی سوزی هم تاثیر فوق العاده ای دارد.
اگر شما هم تجربه ای از مصرف کلروفیل یا مکمل های آن دارید، یا منبع جالبی می شناسید، راضی می شیم در بخش نظرات با ما و بقیه مخاطبان به اشتراک بذارید!
منبع: کتاب کاله